Zo zorg je ervoor dat je niet te veel premie betaalt voor je autoverzekering (maar wel genoeg)

Een autoverzekering is verplicht. Je moet minimaal over een WA verzekering beschikken. Zo wordt schade die jij maakt bij een ander altijd vergoed. Kosten kunnen erg hoog oplopen, daarom is het prettig daarvoor verzekerd te zijn. Voor de autoverzekering betaal je ook premie, dus kosteloos is het nooit. Wel betaal je waarschijnlijk het liefst zo min mogelijk, voor het hoogst haalbare of nodige. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om minder – of in elk geval niet te veel – aan premie te betalen.

Niet oververzekeren: kijk naar verschillende factoren.

Als eerst: kies een autoverzekering die bij jou en je wagen past. Hierbij kijk je naar de leeftij en waarde van de auto, jouw rijstijl én de financiële situatie waarin je verkeert. Al deze factoren en meer kunnen bepalen wat voor jou de ultieme verzekering is en hoe hoog de premie is. Heb je een nieuwe auto die niet ouder is dan vijf jaar? Dan is het verstandig om voor allrisk te kiezen. Dit omdat de dagwaarde van de auto waarschijnlijk nog hoog is. Het is dan belangrijk dat er zo veel mogelijk wordt vergoed bij schade. Maar is de wagen ouder dan tien jaar, dan is een gewone WA-verzekering vaak genoeg. Is jouw financiële situatie niet heel goed, en kun je wat schade niet permitteren? Dan kan WA + beperkt casco voor zo’n oude auto alsnog een beter optie zijn, terwijl die vaak wordt aangeraden voor auto’s tussen zes en tien jaar.

Vergelijk veel premies

Premies per soort verzekering verschillen soms zo weinig, dat een uitgebreidere verzekering voor een paar euro meer (of in sommige gevallen zelfs minder) interessant is. Of dit voor jou het geval is, kun je ontdekken door naar autoverzekeringen te kijken op een vergelijkingssite. Een autoverzekering heb je vaak voor een periode van een jaar. In dit jaar kun je meestal niet overstappen. Tegen de tijd dat de verzekering bijna afloopt, is het handig om te kijken naar wat voor verzekeringen er nog meer zijn. Het makkelijkst is dan, zoals eerder genoemd, te vergelijken op een vergelijkingssite. Dan heb je heel snel een overzicht van de goedkoopste verzekeringen. Scheelt je een hoop uitzoekwerk.

Kies voor één incasso

Als je beschikt over genoeg geld om het jaarbedrag van de verzekering in één keer te betalen, doe dit dan. Bij elke incasso rekent de verzekeraar kosten. Al is het maar een euro, het scheelt toch een beetje.

Helemaal omdat er over de premie (inclusief die extra kosten per incasso) altijd 21% belasting wordt geheven. Scheelt je toch weer een wat euro’s. Daarbij geven sommige verzekeraars een kleine korting als je voor een heel jaar betaalt. Geen wereldbedragen in verschil, maar toch een bezuiniging. Bovendien is er dan geen maandelijks terugkerend bedrag dat van je rekening wordt gehaald, waar je rekening mee dient te houden.

Betaal autoschade zelf als dit kan

Als je een ongeluk(je) veroorzaakt, dan kun je als je wilt meteen naar je autoverzekeraar stappen. Die betaalt de schade die jij bij anderen aanricht. Handig, maar niet altijd verstandig. Veroorzaak je schade bij iemand, maar zijn de reparatiekosten voor jouzelf betaalbaar? Betaal zo’n bedrag dan ook uit eigen zak. Elke keer als je schade claimt bij de verzekeraar verlies je schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Hier kan de premie door veranderen, omdat de no-claimkorting omlaag gaat (tenzij je een no- claimbeschermer hebt). Hierdoor gaat de premie die je voor de verzekering betaalt wat omhoog. Bedenk dus voordat je schade wilt claimen, wat in je voordeel werkt: claimen of zelf betalen.

 

 

Comments are closed.

---