Een auto importeren uit het buitenland

Er kunnen diverse redenen zijn, te kiezen om een auto uit het buitenland te importeren. Het kan om een zeldzame auto gaan die hier in Nederland niet te koop is. Maar het kan ook zijn dat een auto beduidend goedkoper is in het buitenland, dat je zelfs inclusief alle kosten voor het invoeren, nog goedkoper uit bent met importeren, dan hier in Nederland dezelfde auto aanschaffen. Wat de reden ook is, mocht je een auto uit het buitenland willen importeren, zet altijd alle kosten goed op een rijtje.

De voorbereiding

In de meeste gevallen zal de zoektocht naar een auto op internet gebeuren. Mocht je de juiste auto gekozen hebben, verzeker jezelf dan wel dat je een goede aankoop hebt gedaan. Je hebt de auto immers niet gezien, dus zorg dat je ook telefonisch contact met de aanbieder hebt, dat is altijd persoonlijker dan email contact.

Het importeren

Het hangt van vele factoren af, hoe je een auto wilt importeren. Heb je bij een dealer een auto gekocht, zal deze dan ook zorg kunnen dragen voor import? Als je auto elders in Europa gekocht is, kan hem zelf ophalen, maar wat als je bijvoorbeeld een auto uit de VS haalt? Er bestaan in Nederland gespecialiseerde bedrijven die je hiermee kunnen helpen. Desnoods kan je al het werk uit handen geven aan hen, maar dan hangt er een groter prijskaartje aan. Haal je je auto zelf op, vraag dan een speciale vrijstelling bij de belastingdienst aan, zodat je met een vreemd kenteken hier in Nederland ook de weg op kan.

In Nederland

Als je auto eenmaal in Nederland is, ga je met de auto naar de RDW. De RDW moet de auto keuren en toestemming geven dat deze in Nederland mag rijden. Als de auto aan de RDW voorwaarden voldoet is deze goedgekeurd voor de Nederlandse wegen. Dan volgt er een bezoekje aan de belastingdienst. Hier moet je de BPM en de invoerrechten gaan regelen en betalen. Als ook de belastingdienst alles in orde heeft bevonden, kan je thuis op je kentekenbewijs wachten die per post komt. Als deze is gearriveerd kan je kentekenplaten laten maken en ook een autoverzekering afsluiten. Naar boven

Comments are closed.

---