Zorg dat je klaar bent voor de winter

Dat het in de winter anders rijden is dan in de zomer, dat is logisch. Ook stijgt in de winter het aantal schades. Toch past lang niet iedereen zijn of haar auto en reisgedrag aan op de weersomstandigheden. Hieronder vind je wat tips waarmee je auto klaar is voor de winter.

Big SUV covered in snow and ice.

Bron afbeelding

Controleer je winterbanden

Wat voor banden zitten er onder je auto? All-weather banden zijn voor het hele seizoen prima, behalve als het echt sneeuwt. Beter rijd je in de winter (als het kouder is dan 7 graden celsius) met speciale winterbanden. Bij voorkeur hebben deze banden een minimale profieldiepte van 4 mm. Zijn je winterbanden versleten, schaf dan op tijd nieuwe aan. Koop bij voorkeur banden van Continental of Michelin. De banden van deze merken komen bij de meeste tests als beste uit de bus. Bij je rijlessen leerde je dat je altijd de banden moest checken voordat je wegreed. Hoewel waarschijnlijk niemand dat doet, kan het geen kwaad om dit in de winter wat vaker te doen! Controleer bijvoorbeeld wat vaker de bandenspanning voor een betere en veiligere wegligging.

Vereisten voor de auto

Controleer of je ruitenwissers werken. Een sneeuwbui kan je overvallen en vermindert snel het zicht. Zorg er bovendien voor dat je antivries aan je ruitenvloeistof toevoegt. Tip: houd een extra flesje in je auto. Door zout, zand en vuil op de weg zul je namelijk veel vloeistof verbruiken. Extra tip: schuif ’s nachts wat schuimplastic buisisolatie over je ruitenwissers om bevroren ruitenwissers te voorkomen. Controleer of de bewaseming werkt. Dit zul je snel merken als je ’s ochtends weg wil rijden na een vriesnacht. Hetzelfde geldt voor de achterruitverwarming. Rijd ook pas weg als je echt voldoende zicht heb en je ruiten niet nog half beslagen zijn. Controleer de accu. In de winter geeft een gemiddelde accu minder spanning af. Controleer regelmatig de spanning van je accu. Als deze lager is dan 14V zit je in de gevarenzone. De kans is dan groter dat je stil komt te staan.

Meenemen in de winter

Je kunt extra maatregelen nemen voor het geval je in de sneeuw komt te rijden, bijvoorbeeld als je op wintersport gaat. Zorg onder andere voor een zak zand of grind. Op een glad wegdek kan dit je banden weer wat grip geven. Schaf ook sneeuwkettingen aan. In sommige wintersportgebieden zijn sneeuwkettingen zijn verplicht. Natuurlijk heb je ook een ijskrabber bij de hand en een mobiele telefoon bij je, mocht je uiteindelijk toch stil komen te staan. Een zaklamp is ook altijd handig voor als je accu of de motor het in het donker heeft begeven. Een goede voorbereiding maakt de kans kleiner dat je stil komt te staan of ongelukken maakt. Dat bespaart een hoop gedoe, geld en onnodige tijd in de kou!

Comments are closed.

---