Autovakantie gepland? Controleer uw banden

Nu de grote vakantie voor de deur staat, trekken vele Nederlanders er weer met auto en/of caravan er op uit, met als populaire bestemmingen Frankrijk, Spanje en Duitsland. Hierbij liggen vele kilometers voor de boeg. Caravaneigenaren checken over het algemeen de auto (en caravan vanzelfsprekend) zeer grondig; zij worden immers sneller gecontroleerd en kennen de gevaren van slecht functionerende onderdelen. Een kapotte caravanband kan immers de auto compleet uit balans halen; levensgevaarlijk. Anders wordt het wanneer men zonder caravan reist, naar bijvoorbeeld dat leuke pensionetje in Frankrijk. Ook hier worden vele kilometers afgelegd, maar de controle van de auto (en met name de kwaliteit van de banden) laat te wensen over. Waar schuilen nu precies de gevaren?

Voorkom ellende, controleer uw banden

Goede banden zijn essentieel om de weg op te gaan. Het gaat immers om het contact van het voertuig met het asfalt; is dit niet in optimale staat dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

  • Allereerst controleert u het bandenprofiel. Is deze in goede staat, of is slijtage duidelijk zichtbaar? Wettelijk vereist is een bandenprofiel van tenminste 1.6 mm – echter het advies luidt: vervang uw banden bij een profiel onder de 2.5 mm.
  • Banden met slijtage aan het profiel hebben een slechtere wegligging, de remweg wordt langer en er is sneller kans op een lekke band.
  • In de zomerse periode, waarbij het wegdek soms kokend heet kan worden (vooral in Zuid-Europa), kan teer op de weg stroperig worden – enorm gevaarlijk indien u met een slecht profiel rijdt.
  • Constateert u slijtage aan slechts één band, dan vervangt u beide banden aan één zijde (voor of achter), anders ontstaat er disbalans.
  • Bekijk alle vier de banden nauwkeurig, niet alleen op profiel maar in zijn totaliteit, dus ook aan de binnenzijde; de kans is aanwezig dat -zonder uw weten- er een ‘ei’ (uitsparing) is ontstaan. Knapt deze ‘bubbel’ dan hebt u direct een lekke band. Soms kan een bestuurder nog lange tijd rondrijden zonder zich bewust te zijn van deze bubbel/ ei.
  • Zorg voor een optimale bandenspanning. Is de bandenspanning te laag, dan zal de auto niet alleen zwaarder sturen, maar ook meer brandstof verbruiken – door een te lage bandenspanning is er immers meer contact met de weg (op een onjuist manier). U kunt de banden met lucht bijvullen bij de meeste benzinepompen, waar ook een lijst hangt met de juiste spanning voor uw auto.

Comments are closed.

---