Kenteken overschrijven: hoe werkt dat?

Een kenteken overschrijven moet zodra je een auto koopt van een particulier of een garage. Door het kenteken over te schrijven, zorg je ervoor dat de auto op jouw naam staat. Maar hoe gaat dat kenteken overschrijven digitaal in zijn werk?

Postkantoor of postloket

Het overschrijven van een kenteken is vrij simpel. Je kunt dit namelijk doen bij postkantoren of postloketten in een supermarkt. Hoe het kenteken overschrijft werkt, hangt af van of de huidige eigenaar een papieren kentekenbewijs heeft of juist een kentekencard (een kentekenbewijs op creditcard formaat).

Kentekenbewijs

Voor het overschrijven van een kenteken met een papieren kentekenbewijs ga je naar een postloket. Je moet het kentekenbewijs 1B bij je hebben en het overschrijvingsbewijs. Heb je een kentekencard? Dan neem je deze mee samen met een tenaamstellingcode die je ontvangt van de verkoper van de auto. Vergeet ook niet je id. mee te nemen, deze heb je namelijk nodig voor het overschrijven van het kenteken. Je kan een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs meenemen, dat maakt niet uit.

Vrijwaringsbewijs

Als het overschrijven is gelukt dan ontvang je het eerste deel van de nieuwe tenaamstelling en een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs moet je aan de verkoper geven, het betekent dat hij/zij niet langer verantwoordelijk is voor de auto. Hij is dus niet langer verantwoordelijk voor de APK keuring, boetes of belastingen. Het is dan ook belangrijk om deze aan de verkoper te geven. Het tweede deel van de tenaamstelling code ontvang je vervolgens thuis per post. De RDW is hier verantwoordelijk voor.

Comments are closed.

---