Stuurhuis vervangen? Dit moet je weten!

Het stuurhuis van je auto is aan vervanging toe. Je kunt dit door een monteur laten doen, maar hebt zelf ook enige verstand van auto’s, dus je gaat het graag zelf proberen. Echter zijn er wel een aantal zaken waar je op dient te letten bij het vervangen van je stuurhuis. Zie hieronder enkele tips.

Wat is een stuurhuis?

Een stuurhuis is belangrijk tijdens het besturen van een voertuig, zoals een auto. Het stuurhuis brengt het draaimoment van het stuur over naar de aangestuurde wielen. Je kunt je dus voorstellen als het stuurwiel kapot is of aan slijtage onderhevig, dat het belangrijk is om tijdig een nieuw stuurhuis te monteren of kapotte onderdelen te vervangen.

Hoe werkt het?

Een stuurinrichting bestaat uit een rondsel en tandheugel. De rotatie van het rondsel zorgt ervoor dat de tandheugel naar links en rechts kan bewegen. De stuurbekrachtiging helpt de bestuurder om een bocht te nemen op elektrische of hydraulische wijze. De hydraulische stuurbekrachtiging maakt gebruik van de oliedruk die via kleppen in de stuurinrichting stroomt. Echter werkt de elektrische stuurbekrachtiging via een elektrische motor.

Hoe herken je een kapot stuurhuis?

Bij oudere auto’s zal geen storings- of waarschuwingslampje verschijnen als het stuurhuis kapot is. Je kunt een kapot stuurhuis dan ook ontdekken door rare geluiden rondom de wielen en lagers te horen of door ongewoon of zwaarder stuurgedrag. De kans is dan groot dat er iets mis is met het stuurhuis. Bij moderne auto’s zal hoogstwaarschijnlijk een melding of storingslampje op het dashboard verschijnen.

Wat zijn de kosten voor het stuurhuis vervangen?

Wat de kosten bedragen voor het monteren van een nieuw stuurhuis ligt er helemaal aan wat er allemaal kapot is. Is alles rondom en in het stuurhuis kapot, dan kun je gerust rekenen op ongeveer 1000 euro aan onderdelen. Zijn het bepaalde onderdelen die aan vervanging toe zijn, dan loopt het meestal in de honderden euro’s. Is jouw stuurhuis niet kapot, maar alleen aan slijtage onderhevig? Dan is wellicht een revisie stuurhuis een optie. Het stuurhuis wordt dan nagekeken en onderdeeltjes worden eventueel vervangen om kosten te kunnen besparen. Blijkt het stuurhuis bij inspectie toch al te erg versleten, dan kan er alsnog een nieuw stuurhuis gemonteerd worden.

Comments are closed.

---