Welke soorten sneeuwkettingen zijn er?
- dec, 17, 2021
- Arjan Samson
- Auto blog
- Reacties uitgeschakeld voor Welke soorten sneeuwkettingen zijn er?
Ga je naar een wintersport gebied? Dan is de kans groot dat sneeuwkettingen verplicht zijn gedurende je reis. Maar welke sneeuwkettingen zijn er allemaal en hoe maak je de beste keuze. Lang niet elke sneeuwketting is namelijk even veilig of werken even goed. Aan de hand van de beste tips geven wij je graag de beste informatie.
Er zijn verschillende soorten sneeuwkettingen met elk een eigen manier van werken. Welke keuze je ook maakt, let er altijd op dat de kettingen je snelheid en de manier van rijden aanzienlijk beïnvloeden gedurende je reis. Waarbij je de kettingen en montage vaker gedurende de rit moet controleren. Om een veilige rit naar je wintersportbestemming te kunnen garanderen.
Standaard sneeuwkettingen
De normale sneeuwkettingen gaan echt om de band en het wiel heen. Welke je vast moet zetten met speciale sluitingen. Deze sneeuwkettingen zijn het meest gebruikt maar kunnen lang niet onder elke auto gemonteerd worden. Daar moet je dus rekening mee houden. Vaak kun je teruglezen of er onder de auto sneeuwkettingen gemonteerd mogen worden. Bepaal de binnenspeling van je auto en bepaal de bandenmaat die je nodig heb. Bij genoeg ruimte achter de band kun je kiezen voor traditionele sneeuwkettingen. Heb je minder ruimte? Dan zijn loopvlakkettingen de beste keuze.
Is jouw bandenmaat 225/45 R17? Zoek dan “sneeuwkettingen 225 45 r17” om de juiste sneeuwketting te vinden. Vervolgens is het belangrijk op de juiste sneeuwkettingen te vinden die passen bij je binnenspeling.
Bij de montage van standaard sneeuwkettingen is het goed om deze al eens om de auto te hebben gemonteerd. Op deze manier weet je hoe het werkt en sta je niet voor verrassingen.
Loopvlak sneeuwkettingen
De loopvlak sneeuwkettingen is gemakkelijker aan te brengen en mag in principe onder iedere auto. Dus ook een auto waar normale sneeuwkettingen afgeraden wordt. Dat is een groot voordeel. Maar sommige wintersportbestemmingen maken hierin geen uitzondering. Weet dus altijd of het rijden met dergelijke sneeuwkettingen toegestaan is.
Omdat de loopvlakkettingen makkelijker maar zeker ook op een andere manier gemonteerd moeten worden is het belangrijk dat je dit al een keer voor je op wintersport gaat gedaan hebt. Zo weet je precies waar je op moet letten.
Ultra dunne sneeuwkettingen
Tot slot heb je ook de dunne sneeuwkettingen. Deze zijn bijzonder geschikt voor auto’s die minder ruimte tussen de banden en wielkast hebben. Waardoor je toch veilig de weg op kan. De montage van de dunnere sneeuwkettingen duurt doorgaans wat langer dan andere soorten kettingen.
Welke sneeuwkettingen je ook kiest, weet dat het altijd invloed op de snelheid en manier van rijden zal hebben. Je moet je dus echt aan de adviessnelheden houden en rustig leren hoe een auto reageert. Het is gedurende de reis ook belangrijk om de kettingen vaker te controleren. Zitten ze nog goed?
Uw "oude schade- of ongekeurde auto" is in veel gevallen nog zo'n 500,00 euro waard!
Hoeveel is uw oude oude auto waard?