De zwarte lijst van verzekeraars

Als je in het verleden problemen hebt gehad met een verzekeraar zul je merken dat het vaak enorm lastig is daarna ergens anders een nieuwe verzekering af te sluiten. Dat komt doordat Stichting Centraal Informatiesysteem (CIS), een stichting voor in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen, een database bijhoudt met meldingen over bijzonderheden. Alle aangesloten verzekeraars kunnen die meldingen raadplegen. Past een melding achter jouw naam niet binnen het acceptatiebeleid van een verzekeraar, dan wordt je aanvraag afgewezen. Daarom wordt de CIS-databank in de volksmond ook wel de zwarte lijst van verzekeraars genoemd.

In dit artikel lees je meer over het soort meldingen dat wordt opgeslagen en over hoe die meldingen de acceptatie van je verzekeringsaanvraag beïnvloeden. Ook lees je waar je terechtkunt als je bij elke verzekeraar ‘nee’ te horen krijgt.

CIS-meldingen

Niet alle informatie over jou en je verzekeringen kan zomaar in de CIS-databank belanden. Verzekeraars, de RDW (namens het Openbaar Ministerie) en de Stichting Waarborgfonds Motorrijtuigen mogen meldingen in de databank plaatsen. Die meldingen zijn kort en feitelijk van aard. Er worden dus geen complete dossiers gedeeld. De volgende zaken kunnen in de CIS- databank worden gemeld.

  • Claimmeldingen

Als je een claim indient bij je verzekeraar, of als iemand anders schade claimt op jouw aansprakelijkheidsverzekering, dan wordt daar melding van gemaakt bij Stichting CIS. Het maakt niet uit wie aansprakelijk is voor de schade en of de verzekeraar een vergoeding uitkeert of niet.

Heb je veel schades achter je naam staan, dan kun je daar vragen over krijgen als je een nieuwe verzekering af probeert te sluiten. Het hebben van veel claimmeldingen is niet per se een reden voor afwijzing. Verzekeraars willen in kunnen schatten hoe groot het risico is dat ze aan of namens jou een schadevergoeding uit moeten keren. Heeft iemand anders schade veroorzaakt bij jou, heb je schades voor eigen rekening genomen of heb je domweg heel veel pech gehad in korte tijd, dan wordt daar meestal rekening mee gehouden. Bij een aanvraag voor een motorrijtuigverzekering wordt overigens ook naar je schadevrije jaren gekeken.

Claimmeldingen worden 5 jaar in de CIS-databank bewaard.

  • Waarborgfondsmeldingen

Voor voertuigen als auto’s, motors en bromfietsen bestaat een wettelijke verzekeringsplicht. Is zo’n motorrijtuig onverzekerd en raakt het bij een aanrijding betrokken, dan worden de gegevens van de kentekenhouder, de bezitter en de bestuurder genoteerd in de CIS-databank.

Verzekeraars nemen onverzekerd rondrijden hoog op. Ben je betrokken geweest bij een aanrijding met een onverzekerd voertuig, dan wordt je aanvraag zonder zwaarwegende verzachtende omstandigheden vrijwel zeker afgewezen.

Waarborgfondsmeldingen worden 5 jaar in de CIS-databank bewaard.

  • Vertrouwelijke mededelingen

Onder bepaalde omstandigheden heeft je verzekeraar het recht je polis te beëindigen. In je voorwaarden staat beschreven wanneer dit mag. Denk bijvoorbeeld aan een langdurige betalingsachterstand of (poging tot) fraude. Als je verzekering om een dergelijke reden wordt beëindigd wordt dat gemeld bij Stichting CIS.

Of je kans maakt op een nieuwe verzekering met een vertrouwelijke mededeling achter je naam is afhankelijk van de aard van de mededeling en de omstandigheden. Je zal waarschijnlijk om een toelichting worden gevraagd zodat de acceptant van de verzekeraar een goede afweging kan maken.

Vertrouwelijke mededelingen blijven 5 jaar in de CIS-databank staan. Vertrouwelijke mededelingen in verband met een royement wegens wanbetaling worden al na 3 jaar verwijderd.

  • Ontzeggingen van de rijbevoegdheid

Word je door het Openbaar Ministerie (OM) veroordeeld tot een rijontzegging, dan wordt daar melding van gemaakt in de CIS-databank.

De kans dat je aanvraag voor een nieuwe auto- of motorverzekering wordt afgewezen als je recent een rijontzegging hebt gehad is erg groot. Die rijontzegging heb je niet voor niets gekregen, dus ben je voor de verzekeraar een risicogeval.

De registratie van je rijontzegging in de CIS-databank blijft 5 jaar staan, geteld vanaf de laatste dag van de rijontzegging.

  • Extern Verwijzingsregister

Heb je fraude gepleegd of dat geprobeerd, of heb je bij een eerdere verzekeringsaanvraag informatie achtergehouden of opzettelijk verkeerde informatie gegeven? Dan kan daar een melding van worden gemaakt. Is er sprake van een misverstand of heb je oprecht een fout gemaakt zonder verkeerde intenties, dan kan de verzekeraar ervoor kiezen een CIS-melding achterwege te laten.

Verzekeraars zijn niet heel dol op fraudeurs, dus als je dat kruisje achter je naam hebt staan wordt het heel moeilijk om een nieuwe verzekeraar te vinden. Ben je niet eerlijk geweest bij een eerdere verzekeringsaanvraag, dan hangt het erg van de omstandigheden af of een verzekeraar je een tweede kans wil geven.

Een externe verwijzingsregistratie blijft maximaal 8 jaar bewaard in de CIS-databank.

Melding inzien

Meestal laat je verzekeraar het je weten als je een melding in de CIS-databank krijgt. Maar misschien stelt je nieuwe verzekeraar vragen over een CIS-melding die jou niets zegt of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat er zoal achter jouw naam staat in de CIS-databank. Dan kun je een inzageverzoek indienen bij Stichting CIS. Je kunt alleen je eigen gegevens opvragen, niet die van iemand anders.

Je krijgt sowieso binnen 1 maand een overzicht van je geregistreerde persoonsgegevens toegestuurd, maar Stichting CIS streeft ernaar je verzoek binnen 10 werkdagen te behandelen. Om te voorkomen dat informatie aan de verkeerde persoon wordt gegeven worden persoonsgegevens nooit telefonisch gedeeld. Ook als je haast hebt zul je dus toch echt op je e- mail moeten wachten.

Correctieverzoek

Ben je het niet eens met een CIS-melding op jouw naam, of klopt de melding niet (volledig)? Dan kun je een verzoek tot correctie indienen. De verzekeraar die de melding heeft geplaatst besluit of de melding wordt aangepast of niet. Kiest de verzekeraar ervoor de melding ongewijzigd te laten staan, dan kun je de klachtenprocedure van de verzekeraar doorlopen. Komen jullie er samen niet uit, dan kun je aan het einde van de klachtenprocedure je klacht voorleggen aan het Kifid.

Als je een melding voor een rijontzegging hebt kun je geen correctie aanvragen via Stichting CIS. De melding is namelijk gebaseerd op een veroordelend vonnis van het Openbaar Ministerie. Pas als dat vonnis is ingetrokken of herzien kan de melding worden aangepast. Doorloop als je het niet eens bent met je vonnis de bezwaarprocedure bij het OM of dien een hoger beroep in.

Help! Mijn aanvraag wordt nergens geaccepteerd

Je bent wettelijk verplicht je motorrijtuig te verzekeren. Maar sommige CIS-meldingen zijn in strijd met het acceptatiebeleid van vrijwel alle Nederlandse verzekeraars. Je verzekeringsaanvraag wordt dan overal afgewezen. Moet je dan je auto maar noodgedwongen verkopen? Niet per se.

In 1966 is een speciale verzekeringsmaatschappij opgericht. Die kennen we inmiddels als De Vereende (voorheen Terminus en Rialto). De Vereende heeft hele ruime acceptatienormen. Je aanvraag wordt alleen afgewezen als:

  • je opzettelijk verkeerde informatie geeft in je verzekeringsaanvraag bij De Vereende;
  • De Vereende het niet verantwoord vindt jou een verzekering aan te bieden.

In de meeste gevallen kun je dus bij De Vereende terecht met je verzekeringen. Veel mensen kennen De Vereende als autoverzekeraar, maar zowel voor particulieren als voor bedrijven heeft De Vereende een breed assortiment aan verzekeringen.

Houd er rekening mee dat De Vereende, gezien jouw CIS-melding(en), een verhoogd risico loopt door jou te verzekeren. Daarom liggen de premies bij De Vereende meestal hoger dan bij de gemiddelde verzekeraar. Ook moet je minstens 3 maanden premie in het voren betalen voordat je dekking krijgt en betaal je bij motorrijtuigen altijd een waarborgsom. De Vereende geeft nooit voorlopige dekking af.

De Vereende biedt alleen verzekeringen aan via adviseurs. Vind een verzekeringsadviseur bij jou in de buurt en vraag vrijblijvend een offerte aan.

 

Comments are closed.

---