Seat: van Fiat kloon tot sportief Skoda broertje

Waar komt Seat vandaan

Seat is in Spanje opgericht in 1950. In eerste instantie werden er vooral in licentie gebouwde Fiat modellen verkocht. Zo was er de Seat 600, die een vrijwel één-op-één kopie van de Fiat 500 was.
Begin jaren 80 kwam daar verandering in en nam de Volkswagen groep eerst een meerderheidsbelang en uiteindelijk zelfs het merk helemaal over.

Seat binnen de Volkswagen groep

Het eerste model binnen de Volkswagen groep was de Seat Ibiza, een model dat anno 2019 nog steeds in het assortiment zit. Het is op dit moment niet het populairste model van Seat, dat is namelijk de Seat Leon (met 136.000 verkochte exemplaren in 2018), maar de Ibiza staat op de respectabele tweede plaats.

Lang zag het er niet naar uit dat Seat tot een succes uit zou groeien. Waar Skoda al heel snel na de inlijving door Volkswagen mooie cijfers liet zien, bleef Seat behoorlijk achter.

Seat probeerde hipper te worden, bijvoorbeeld door de Seat Ibiza Armin te produceren, een gelimiteerde versie van de Ibiza in samenwerking met de populaire DJ Armin van Buren waarmee een zoektocht naar nieuw DJ talent werd gestart.

Seat moest de het merk voor de sportievere rijder worden.

Toekomst van Seat

Gezien de stijgende verkopen gaat het beter met Seat, al blijft het dringen tussen de Skoda en VW broertjes. Voor 2020 is de volledige elektrische Seat Mii Electric aangekondigd, een auto die bijna niet te onderscheiden lijkt van de ook elektrische Skoda Citigo en Volkswagen e-Up!. Het zal erg interessant worden om te zien welke van die drie het het beste zal gaan doen!

 

Comments are closed.

---