De lopende band/transportband

De lopende band, ook wel een transportband, is een systeem welke vaak in fabrieken gebruik wordt om producten langs machines of werknemers te leiden. Zo kunnen er op bepaalde stops handelingen worden verricht. Zo worden bijvoorbeeld ook de meeste auto’s geproduceerd. Zo is het eerste lopendebandprincipe echt doorgebroken bij de autofabriek van Ford. Henry Ford heeft dit idee namelijk geoptimaliseerd waar het eerst vooral werd gebruikt bij slachthuizen in Chicago.
De lopende band dirigeerde het tempo en er werd dus echt sprake van arbeidsdeling, ieder kreeg zijn eigen taak toegewezen. Andere fabrikanten pikten dit op en er kwamen dus al snel meer fabrieken en toepassingen gevonden. OP 7 oktober 21913 werd in de Ford-fabriek in Detroit de eerst lopende band in gebruik genomen. Voorheen duurde het in deze fabriek twaalf uur om een auto in elkaar te zetten, met de komst van de lopende band werd dit 93 minuten.
De lopende band heeft de afgelopen eeuw veel transformaties ondergaan, flexibilisering is hierbij het belangrijkste geweest, hierna komt de kwaliteit. Bij de moderne autofabriek van BMW in Regensburg komen er per dag 1.100 auto’s van de lopende band. Dit zijn er sinds het begin van 1986 al vijf miljoen!

Ga naar de website: De lopende band/transportband

Deze post is geplaatst door Sven de Maat via IP adres: 86.86.16.167.

Comments are closed.

---