Dakdragers Autotravelshop

Dakdragers

Dakdragers zijn dragers die je monteert op het dak. Er zijn verschillende soorten dakdragers. Dit kan te maken hebben met de uitvoering van het materiaal van de dakdragers of het type dak waar u deze op monteert. Er zijn 2 verschillende materiaal keuzen bij dakdragers staal of aluminium. Staal heeft als voordeel dat het goedkoper is het nadeel is dat het zwaarder is en minder aerodynamisch uitgevoerd is. Aluminium heeft als nadeel dat het duurder is voordelen zijn dat het lichter is aerodynamisch is en dat er een gleuf in de stang is verwerkt. In deze gleuf kunt u een t adapter in schuiven. Aan deze T-adapter zit schroefdraad waardoor u de dakkoffer, fietsendrager of andere accessoires  kunt monteren. Deze montage noemen wij ook wel een blinden montage omdat je deze eenvoudig weg niet ziet. Bijkomend voordeel is dat u gebruik kunt maken van de volledige breedte van de stang. Bij staal kunt u gebruik maken tot aan de voet, bij aluminium is dit via de t-gleuf niet het geval en kunt u gebruik maken van de volledige lengte van de stang. Dit kan zeer handig zijn als u bijvoorbeeld en dakkoffer met een fietsendrager wilt vervoeren en veel breedte nodig heeft. Ook meerdere fietsendragers of kanodragers is hier een goedvoorbeeld van. 

Verschillende daken van auto’s

Er zijn verschillende dak uitvoeringen bij auto’s. Er zijn zelfs auto’s van hetzelfde bouwjaar in de zelfde uitvoering die toch een andere montage hebben voor dakdragers. Gelukkig komt dit minder voor maar het is altijd van belang dat er goed wordt gecontroleerd welk dak u precies heeft. De meest voorkomende dakdragers montage punten bij auto’s zijn als volgt.

Fix point: ook wel vaste bevestiging genoemd. Bij deze dakdragers kunt u eenvoudig door vaak een klepje weg te klappen een bout vast draaien in het dak. De bevestiging is stevig en eenvoudig.

Gesloten dakreling of geïntrigeerde dakreling genoemd. Deze dakreling herkent u eenvoudig doordat u geen hand kunt steken onder de dakreling wat bij open dakreling wel het geval is. Deze gesloten/ geïntrigeerde dakreling is ideaal voor dakdragers. De montage is voor dakreling laag en hierdoor aerodynamisch en ook zeer stevig zodat u  100 kg mag dragen.

Open dakreling: Open dakreling is te herkennen doordat je de hand onder de dakreling kunt houden. Deze dakrailing heeft als voordeel dat je 100 kg mag dragen en de montage zeer eenvoudig is. Bijkomend voordeel is dat in het algemeen deze dragers ook een stuk goedkoper zijn omdat deze op bijna alle open dakreling passen en hierdoor meer een universeel product is.

Glad dak: Een glad dak komt veel voor. Wij noemen een auto met een dak die glad is als er geen montage punten zijn zoals een dakreling of schroefdraad in het dak. De montage bij gladdak vindt plaats door een klem die in de deurstijl wordt vast geklemd. De rubber van de voet wordt bovenop het dak geplaats waardoor vervolgens en metalen klem met aan de binnen kant ook rubber in de deurstijl grijpt. Hierdoor is het bij een gladdak toch mogelijk om een dakdrager systeem te monteren.

T gleuf dak: De vorm van montage komt niet veel voor maar bijvoorbeeld de Ford focus station van 2004-2008, de Ford Galaxy type 2 en VW Transsporter T5 in specifieke uitvoeringen. De montage vindt plaats in de dakraing doormiddle van een T-stuk De voet wordt dan door het schroefdraad aan het T stuk vastgedraaid. 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar www.autotravelshop.nl  

Comments are closed.

---